De gemanipuleerde stad

Lodewijk Asscher en de ontsluierde stadDat PvdA-wethouder Lodewijk Asscher de waarheid wel eens verdraait en veronderstellingen als feiten presenteert wisten we al. Nieuw is dat de loco-burgemeester van Amsterdam ook niet vies lijkt te zijn van plagiaat. Het NRC ontdekte dat Asscher voor zijn nieuwe boek ‘De ontsluierde stad’ zonder bronvermelding teksten van anderen heeft gebruikt.

‘Asschers nieuwe boek is handig knip- en plakwerk’, berichtte Elsevier 10 februari op haar website. De letterlijk overgenomen passages hielden verband met de afgeblazen beursgang van Schiphol en waren afkomstig van het opgeheven FEM Business. Dat valt niemand op, zal Asscher hebben gedacht toen hij de tekst kopieerde.

Vrouwenhandel
Het hoofdstuk over de Wallen heeft de PvdA-lijsttrekker zelf geschreven. In zijn vorige boek ‘Nieuw Amsterdam’ van december 2005, constateerde Asscher dat vrouwenhandel op de Wallen werd gedoogd. Hij vond dat ‘uit den boze’. Kennelijk beschikte hij over informatie dat de gemeente Amsterdam strafbare feiten gericht tegen prostituees oogluikend toeliet. In plaats van burgemeester Cohen en de politie te confronteren met hun nalatigheid, leek het Asscher beter om de raamprostitutie op de Wallen actief te gaan ontmoedigen: ‘Liever een toeristenattractie minder dan medeplichtigheid aan vrouwenhandel’.

Je zou als bestuurder ook voor een betere en effectievere inzet van politie kunnen pleiten maar Asscher heeft politie en justitie helemaal niet nodig in zijn ‘ontsluierde stad’. Hij zoekt de oplossing liever op de vastgoedmarkt met een nogal kortzichtige redenering: door prostitutiepanden op te kopen en er een andere bestemming aan te geven zou het misbruik van vrouwen vanzelf afnemen, want als er minder ramen zijn, is er automatisch minder sprake van vrouwenhandel.

Mannen met koffertjes 
In zijn nieuwe boek openbaart Asscher hoe tijdens het Bethaniënoverleg op 12 december 2006 het besluit tot het opkopen van prostitutiepanden tot stand is gekomen en wat daarbij de ‘onnavolgbare rol’ van Parool columnist Felix Rottenberg (PvdA) is geweest. Het verhaal gaat als volgt:
Internationale criminele organisaties, ‘Joegoslaven, Turken en Israeli’s’, stonden op het punt om met bedreiging en geweld prostitutiepanden over te nemen van de ‘oude penoze’, die inmiddels de pensioengerechtigde leeftijd had bereikt. ‘Er werden grove bedragen geboden die niets te maken hadden met marktprijzen.’ Dit zou blijken uit een uitzending van AT-5 en verhalen in de pers over mannen die ‘met koffertjes geld en een mes’ panden wilden overnemen. ‘De oude garde’ moest daarom worden verleid om hun panden aan de gemeente te verkopen want als die panden ‘in bonafide handen’ kwamen, had de veronderstelde maffia geen kans meer. Als de prostitutiebestemming daarna van de verworven panden was gehaald, konden andere ondernemers ‘een eerlijke kans’ krijgen op de Wallen en op die manier kon het gebied weer aan de Amsterdammers worden teruggegeven.

Forse klappen
Asscher vervolgt: ‘Sinds 2000 was de gemeente voorzichtig bezig met het aankopen van pandjes in het Wallengebied. Het Van Traa-team was speciaal opgericht om de criminele infrastructuur op de Wallen te bestrijden. Maar tot meer dan een pandje hier en daar, een paar per jaar, had de aanpak tot dat moment nooit geleid. Na de presentatie van de Bethaniënclub zouden we kunnen proberen een paar forse klappen te maken.’
Voorzichtig? Een pandje hier en daar? Een paar per jaar? Het Van Traa-team meldt in haar rapport ‘Grenzen aan de handhaving’ dat er sinds 1998 liefst 80 panden zijn aangekocht met een ‘Van Traa-bijdrage’ en dat hiermee ‘spectaculaire resultaten’ zijn bereikt. Er is dus al vele jaren sprake van gemeentelijke vastgoedpolitiek op de Wallen en niet pas sinds eind 2006 zoals Asscher zijn lezers wil doen geloven. Maar goed, we weten dat de wethouder moeite heeft met feiten en zijn daarom alert.

NV Stadsgoed
In september 2007 kocht NV Stadsgoed uiteindelijk 18 panden van Charles Geerts voor 25 miljoen euro en bracht daarmee het totaal op 98. De snelheid waarmee deze deal rondkwam verbaasde Asscher en was naar zijn idee te danken aan de onderhandelingskwaliteiten van Ronald Wiggers van NV Stadsgoed,‘een echte vastgoedman die nog met de duivel kan onderhandelen’. Deze Wiggers zou tijdens het ontbijt aan Rottenberg en Asscher hebben gevraagd of zij de deal met Geerts wel echt aandurfden. Opmerkelijk is dat de Parool columnist hierin een stem had. Nou en of, dachten de PvdA‘ers. De gemeente zou voor 15 miljoen euro garant staan, ‘voor het geval de waarde van de prostitutiepanden zou dalen wanneer zij een andere bestemming zouden krijgen.’ En die andere bestemming moest er komen, anders zou de vrouwenhandel volgens de theorie van Asscher niet afnemen.

Einde van een toeristische trekpleister
Het Van Traa-team kwam toen met het lumineuze idee om de voormalige peeskamers van Geerts beschikbaar te stellen aan kunstenaars. Philips was enthousiast en sponsorde de verlichting van de etalages en op 19 januari 2008 was ‘Red Light Fashion’ geboren. Voor modeontwerper Bas Kosters kwam het project ‘als geroepen’, want hij stond op dat moment ‘weer eens op straat’, zegt hij in Het Parool van 24 december 2009. De ontwerpers hoefden voor hun atelier en bijbehorende etalage alleen de energierekening te betalen. Blijkbaar is dit wat Asscher bedoelde met ‘het gebied teruggeven aan de Amsterdammers’.

Kosters is zeer te spreken over het project: “Red Light Fashion Amsterdam heeft ongelofelijk veel gedaan voor de stad. Het heeft de hele wereld hiernaartoe gebracht. Zelfs America’s next topmodel kwam filmen.” Het is spijtig voor Kosters maar toeristen vinden de slecht onderhouden etalages met modepoppen helemaal niks en blijven massaal weg, zoals door veel Engelse, Duitse, Franse en Amerikaanse kranten al was voorspeld. Talloze goedwillende wallenondernemers die wel gewoon huur moeten betalen ondervinden daar nu de dramatische gevolgen van. ‘De gemanipuleerde stad’ was denk ik een betere titel geweest voor het boekje van Lodewijk Asscher.

5 gedachten over “De gemanipuleerde stad

 1. De PvdA is de grootste bedreiging voor Amsterdam.
  Het megalomane Noord/Zuid lijn project kost de Amsterdamse burger al € 1,7 miljard extra, dat gaat men de komende jaren op de werkende Amsterdamse burger verhalen door allerlei belastingen e.d. fors te verhogen.
  Zo wil de PvdA en andere linkse partijen de parkeertarieven, die al de hoogste van Europa zijn, met maar liefst 20% verhogen.
  Met het wallenproject en de mislukte renovaties van het Rijks- en Stedelijk museum heeft Asscher het toerisme in Amsterdam al een zware slag toegebracht.

  Als U het afgelopen jaar in de stad hebt rondgelopen heeft U de afnemende toerisme stroom kunnen waarnemen.
  Het wederom verhogen van de parkeertarieven zal het toerisme naar Amsterdam geen goed doen.
  De toerist heeft de stedentrips in Europa voor het uitkiezen.
  Waarom zal die naar een stad gaan waar ie duurder uit is, dan ik noem maar wat: Brussel, Antwerpen, Düsseldorf, Berlijn, Parijs etc.. In al die steden ga je goedkoper uit, zijn de parkeertarieven lager, de restaurants goedkoper, de winkelstraten fraaier, het centrum niet 10 jaar lang een bouwput en de service aanmerkelijk beter.

  We hebben eigenlijk alleen maar de coffeeshops en de Wallen, die ons daadwerkelijk van al die andere steden onderscheiden.
  Draai die de nek om en we houden een middelgrote provinciestad over, waar je echt niet naar toe hoeft, ergo minder inkomsten ergo hogere belastingen om de begroting in evenwicht te brengen.

  Amsterdam raakt dan in een dodelijke vicieuze cirkel, waar de werkloosheid navenant zal stijgen.
  Het opkopen van panden in de rosse buurt is eveneens een enorme geldverspilling.
  Al die voor veel geld opgekochte prostitutie panden zijn, die hoge prijzen alleen waard als het prostitutiepanden blijven. Dan rechtvaardigen de hoge huuropbrengsten de hoge aankoopprijzen.
  De ateliers zitten er nu ruim een jaar, maar er wordt nog geen huur betaald. Restaurants, winkels en dergelijke zullen nooit de huuropbrengsten kunnen genereren, die peeskamers wel opbrengen.

  Hoe kan dit?. Wie betaalt dit alles?. Er is geen return on investment, derhalve een zeer slechte zaak, die wederom de burgers middels oplopende belastingen gaan betalen. Wie heeft eigenlijk het volslagen wereldvreemde idee verzonnen om in die piepkleine peeskamertjes mode-ateliers te vestigen?. Die peeskamers zijn daar in het geheel niet voor geschikt en het ziet er ook niet uit in een buurt als de Wallen.

  Als straks die panden weer verkocht moeten worden, krijg je alleen de aankoopprijs terug als er prostitutie in bedreven mag worden!.
  Het probleem in de stad is de PvdA, die luistert niet naar de burgers en heeft megalomane machthebbers, die zich wentelen in hun morele superioriteit,en er niet voor terugdeinzen om vele honderden miljoenen Euro’s te verkwisten aan prestige projecten van een kleine kliek PvdA bestuurders, die door de hun welgezinde media ( Het Parool, de Volkskrant Pauw & Witteman, Nova ed.) kritiekloos worden gesteund.

  Cohen c.s willen, in navolging van Edje van Thijn, ook weer de Olympische spelen naar Amsterdam halen, gaat veel geld kosten, maar Asscher, Cohen en de PvdA ambtenaren maken toch weer fijn mooie reisjes van ons geld.
  Meer dan 65 jaar is inmiddels de PvdA de bepalende factor in de Amsterdamse politiek.
  Het wordt tijd voor wat anders. De Amsterdamse PvdA is verworden tot een partij van vriendjespolitiek en cliëntelisme.
  Het is te hopen voor de Amsterdamse burger, dat de vlag er voor de stad na 3 Maart a.s. een stuk beter bijhangt!.

 2. Rottenberg zat er met zijn neus bovenop om te kijken of er mooie pandjes bijzaten. Asscher, Rottenberg en Wiggers wilden het Casa Rosso pand van Geerts kopen voor Hermanides, weer een vriendje van Rottenberg. Via Rottenberg is de P.v.d.A. ook geinfiltreerd in het Parool. Daarom geeft die krant zoveel mediasupport aan het opdoeken van de wallen. Het is gewoon een kleffe P.v.d.A. zooi in de stad. Slimmerikken hebben die bouwput, die hoge parkeertarieven en enorme schuldenlast al lang zien aankomen en zijn vertrokken. De stad is nu overgeleverd aan Rottenberg en zijn maatjes. Je bent er mooi klaar mee als overgebleven Amsterdammer. Stem daarom 3 maart op RED AMSTERDAM!!!!

 3. red light fasion heeft zoveel gedaan voor de stad. de hele wereld komt hiernaartoe om de prachtige etalages te bekijken. de hotels in de buurt zitten vol tot 2012. we kunnen de drukte niet meer aan op de wallen. amsterdam telt weer mee in de wereld. wat een geweldig idee is dat geweest om die peeskamers aan die kunstenaars te geven. gelukkig trekt dat hele andere toeristen dan vroeger toen hier nog engelsen kwamen. en van deze nieuwe toeristen heb je totaal geen last want die zijn onzichtbaar.

Reacties zijn gesloten.