Het gevecht van Lodewijk Asscher

Behalve in columns van Theodor Holman wordt PvdA-burgemeester Job Cohen door Het Parool gepresenteerd als de beste burgemeester die Amsterdam ooit heeft gekend. De lezers lopen met hem weg. Dit blijkt uit de vele steunbetuigingen voor Cohen in de Amsterdamse krant. Landelijk staat de PvdA er niet goed voor. De roep binnen de partij om Cohen als reddende engel in Den Haag te presenteren wordt dan ook steeds sterker.

Onderzoek O+S
Amsterdammers willen hun burgemeester niet kwijt, denkt Het Parool. De krant heeft er een onderzoekje naar laten verrichten door het gemeentelijke onderzoeksbureau O+S waar PvdA-er Jeroen Slot de scepter zwaait. Het zijn bekende onderonsjes, zoals Bureau Berenschot rapporten mag schrijven over hoe goed de Wet Bibob functioneert. De uitkomsten liggen altijd keurig in lijn met de visie van de opdrachtgever van het onderzoek. Dit in tegenstelling tot rapporten van de Amsterdamse Rekenkamer of de Universiteit van Amsterdam waar de PvdA geen grote vinger in de pap lijkt te hebben. Als PvdA-beleid in zo’n onafhankelijk onderzoek wordt bekritiseerd, zoeken PvdA-politici de oorzaak nooit bij zichzelf maar worden ze boos op de onderzoekers. Grote verontwaardiging volgde na de conclusies van de rekenkamer over de kunstsubsidie en over het corrupte PvdA-bestuur in Zuid-Oost.

Cohen populair in de hoofdstad
‘Amsterdam wil dat Cohen blijft’, is op 21 oktober 2009 de weinig verrassende kop op de voorpagina van Het Parool. Het onderzoek van PvdA-er Jeroen Slot wees uit dat 63% van de ondervraagden Cohen liever niet naar Den Haag ziet vertrekken. De theedrinkende burgemeester die in de media roept dat in het Wallengebied de onderwereld de baas is, blijkt nog steeds populair in de hoofdstad. Dat schietpartijen en andere criminaliteit niet op de Wallen plaatsvinden maar in andere stadsdelen,  daar lijkt geen politicus of journalist bij stil te staan. Het aanpakken van ‘criminelen op de Wallen’ is stevige taal waar bestuurders electoraal mee scoren. Zo is draagvlak gecreëerd om tientallen miljoenen uit te geven om panden van Charles Geerts en andere ‘criminele of criminogene personen’ op te kopen. Een weg terug is er niet.

Opvolger 
Het Parool heeft ook laten onderzoeken wat Amsterdammers een geschikte opvolger vinden van Cohen. De krant constateert: ‘Een kwart van de ondervraagden kon spontaan een naam noemen. Daarbij viel die van locoburgemeester Asscher het vaakst: bij 11 procent.’ Feitelijk geeft 3% van alle ondervraagden dat aan, maar de krant interpreteert de cijfers anders. Kennelijk is dat beter voor Lodewijk en de PvdA.

PvdA-er Slot noemt 11% in het artikel ‘heel veel’ want doorgaans zijn wethouders en raadsleden niet zo bekend. De PvdA-lijsttrekker voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen vindt de uitkomst zelf ‘een geweldig compliment’. Hij gaat er al vanuit dat de PvdA de stad na de verkiezingen blijft besturen. Asscher: “Het motiveert extra om de komende vier jaar door te vechten voor beter onderwijs, door te vechten tegen de criminelen op de Wallen…”

Waarom vragen journalisten nooit eens aan Asscher of aan Cohen welke criminelen of ‘geboefte’ op de Wallen zij bedoelen als dit populaire duo het Wallengebied voor de zoveelste keer criminaliseert? Geen journalist die tijdens een interview opmerkt: criminelen op de Wallen? Waar zitten die dan? Welke panden bezitten zij? En: waarom pakt de politie ze niet op? Over schietpartijen in Zuid-Oost of in de Baarsjes lees ik wel eens wat in de krant. Maar op de Wallen?

‘Nieuw Amsterdam’
In tegenstelling tot de-boel-bij-elkaar-houdende burgemeester spreekt de linkse populist Lodewijk Asscher ferme taal. Op de voorpagina van zijn boek ‘Nieuw Amsterdam’ neemt de locoburgemeester de pose aan van het Christusbeeld in de wereldsteden Lissabon en Rio de Janeiro.

In het eind 2005 uitgegeven boekje schrijft Asscher: “Als we weten dat de raamprostitutie in Amsterdam in handen is van een klein aantal criminelen, (…) Wat mij betreft wordt de raamprostitutie in Amsterdam actief ontmoedigd. Liever een toeristenattractie minder dan medeplichtigheid aan misbruik van vrouwen.”

En vervolgens: “De Amsterdamse vastgoedmarkt is nu zozeer verweven met het criminele circuit dat veel nette investeerders wel drie keer uitkijken voor ze in de stad investeren. Het is belangrijk dat verdacht vastgoed op een slimme manier in handen van de gemeenschap komt en dat de markt langzaam weer teruggewonnen wordt. Zo moeten we de penoze dwingen elders hun geld wit te wassen.”

Openbaar Ministerie
Ook in het blad Penthouse nam Asscher geen blad voor de mond. In 2008, in een interview over de Wallen, noemde hij Charles Geerts ‘een crimineel of criminogeen persoon’. Dit leverde hem een klacht op van Geerts wegens smaad. Asscher ontkende de uitspraak te hebben gedaan maar de tekst van het interview had hij zelf geautoriseerd. Asscher werd gered door het Openbaar Ministerie. Die weigerde de klacht van Geerts in behandeling te nemen. Het Parool kraaide vervolgens triomfantelijk: ’Het is nu officieel: Geerts is crimineel’

Asscher en Het Parool juichen te vroeg want de zaak ligt nu voor bij het Amsterdamse gerechtshof. Als Geerts in het gelijk wordt gesteld zou dit een smet betekenen op het blazoen van de loco- en mogelijk toekomstige burgemeester van Amsterdam. Asscher maakt zich vooralsnog geen zorgen.

‘Dat is mijn werk’
In april 2008 wandelde Asscher met AT5-verslaggever Marien van der Kooij over de Wallen toen hij werd aangesproken door een stilstaande motorrijder gezeten op een Harley-Davidson, lid van een bekende motorclub.

Motorrijder: Hallo meneer Asscher, wilt u mij fouilleren?
Asscher: Pardon?

Motorrijder: Wilt u mij fouilleren?
Asscher: Nee.

Motorrijder: U heeft het in de krant laten zetten, in een interview.
Asscher: Dat ik u wil fouilleren?

Motorrijder (citeert Asscher): ‘Je moest eens weten wat je vindt als je elke Hell’s Angel preventief fouilleert’.
Asscher: Ik was niet van plan u te gaan fouilleren.

Motorrijder: Nee, maar zo stook je natuurlijk wel een beetje de boel op hè!
Asscher: Dat is mijn werk.

De locoburgemeester van Amsterdam mag de boel dus graag opstoken. Hij beschouwt dat opstoken zelfs als zijn werk. Het is maar dat u het weet. Deze onthulling werd niet aan het licht gebracht door een journalist maar door een motorrijder wiens laatste vraag aan Asscher luidde:

“Ben je nou zo dom of…?”

Het antwoord van de PvdA-lijsttrekker verdween in de brullende motor van een startende Harley-Davidson.

Noot: het filmpje van het gesprek is inmiddels door AT5 van haar website verwijderd

11 gedachten over “Het gevecht van Lodewijk Asscher

 1. Voor de liefhebber hier de link naar het boekje over de Asscher schat. Mogelijk ligt die nog ergens verborgen in de nog te confisceren panden? Wie zal het zeggen. Een leuke scenario voor een film in ieder geval. Veel lees plezier.
  http://tinyurl.com/ykeysbp
  Victor H. Holland : Geel bloed, hardheid 10, bibbergeld en de verantwoording.
  Victor H. Holland : De Asscher schat.

 2. De Pvda krijgt het heel moeilijk bij de komende verkiezingen. De werkende burgers zijn de megalomane geld verspillende projecten van de partij zat.

  Hopelijk komt er weer een comité om de ridicule plannen van Asscher en Cohen m.b.t. de Olympische spelen in de grond te boren..
  Cohen en Asscher willen het potverteren van Ed van Thijn nog eens dunnetjes overdoen. Men weet dat men van te voren kansloos is, maar dat maakt niet uit. Het is natuurlijk fantastisch om op kosten van de belastingbetaler de hele wereld over te vliegen, in de de duurste hotels te bivakkeren, de duurste restaurants te bezoeken en af en toe een ondeugend uitstapje te maken. Wat dat betreft kunnen ze het beste Jaap Oudkerk meenemen, die weet nog wel wat goedkope adresjes.

  De propaganda machine draait al op volle toeren, maar de huidige burgers laten zich niet meer bedotten. Het zal een zegen zijn voor de stad, dat na 65 jaar dominantie door de Pvda, eindelijk aan deze voor een democratie ongezonde situatie een eind komt.

  Het kan niet snel genoeg 3 maart 2010 worden. Hopelijk trekt Cohen dan zijn conclusies en stapt ie op. Kan Balkenende niet een mooi zakkenvuller baantje in Brussel voor hem regelen?.

 3. Uitstekende observatie meneer Katee.Lodewijk loopt de boel inderdaad regelmatig op te stoken (is er een spindoctor in de zaal voor dat kereltje met zijn opruiende teksten?) terwijl Job de boel bij elkaar wil houden. Mooie boel is dat bij de PVDA in Amsterdam denkt u maar toch hebben Cohen en Asscher veel gemeen.Deze PVDA figuren spelen spelletjes met de amsterdamse burgers en ondernemers. Spelletje good cop/bad cop. parool en tegenwoordig ook AT-5 zijn de grootste fans van de sluwe Cohen en zijn hoofdopstoker Asscher.Die hebben de locale media als grootste adverteerder helemaal in hun zak zitten.Asscher kon daarom best eens gelijk krijgen:de PVDA is volgend jaar gewoon weer de grootste van amsterdam.Ze zitten namelijk overal die PVDA-ers.Niet alleen onder allochtonen maar vooral bij de overheid.Ze hebben in al die jaren aan de macht de beste ambtenarenbaantjes onder elkaar kunnen verdelen.De PVDA is a.h.w. verslaafd aan macht en gaat die zeker aanwenden de komende tijd.

 4. http://www.nrc.nl/nieuwsthema/wallen/article1878941.ece/Ja,_ik_ben_beschaafd
  Een uiterst beschaafde jongeman uit Amsterdam Zuid. Hij werd binnengehaald als dat jonge talent van de PVDA.
  Afgestudeerd jurist,fris,bevlogen en ongeduldig. Met zijn grootvader sprak hij over idealen en ideeen,wat er nodig zou zijn voor de stad.
  Een opmerkelijke tekst zoals meneer Asscher het formuleert, is dat de geschiedenis bepaalt wie je bent, het beinvloedt me bij de keuzes die ik iedere dag maak.

Reacties zijn gesloten.