PvdA-wethouder opnieuw aangeklaagd

AT-5 meldt op haar website dat seksbaas Charles Geerts aangifte heeft gedaan tegen PvdA-wethouder Lodewijk Asscher wegens belediging en laster. De Telegraaf had op 23 januari jl. een interview met Asscher gepubliceerd waarin de wethouder de seksbaas aanduidde als ‘fout mens’.
Waar Geerts kennelijk aanstoot aan neemt is de volgende passage in het interview:
Vraag: “In uw aanval op de Wallen werd seksbaas Charles Geerts voor 25 miljoen euro uitgekocht. U maakt zo iemand steenrijk. Hoe voelt dat?”
Antwoord: “Dat is geen fijn gevoel. Maar je moet je niet vergissen: deze mensen waren al rijk. Ze bezaten die panden, en die vertegenwoordigen een waarde. Wat slecht voelt is dat je met goed geld, foute mensen uitkoopt. Dat was een dilemma dat we ook met de gemeenteraad wilden bespreken. Iedereen was unaniem voor, omdat we het gebied willen veranderen. Er moest iets gebeuren. Het liefst pak je alles af.” 

Vrijbrief 
Asscher reageerde tegenover AT-5 nonchalant op de aangifte: “Blijkbaar voelt Geerts zich aangesproken”. Nogal wiedes dat de seksbaas zich aangesproken voelt gezien de vraagstelling en het antwoord van Asscher. Wie zou de wethouder anders hebben bedoeld?!

De PvdA-lijsttrekker maakt zich geen zorgen want de vorige keer dat Geerts hem aanklaagde liep het ook goed voor hem af. Toen had Asscher de seksbaas in een interview ‘een crimineel of crimineel persoon‘ genoemd en nam het Openbaar Ministerie de aangifte van Geerts niet in behandeling. In zijn nieuwe boek ‘De ontsluierde stad’ schrijft de wethouder hierover: ‘De officier schreef me dat ik gezien het verleden van Geerts hem rustig een ‘crimineel of criminogeen persoon’ mocht noemen’. Asscher beschouwt die brief van de officier kennelijk als vrijbrief om Geerts te criminaliseren en te beledigen.

Wet Bibob
Hoe fout is Geerts eigenlijk volgens de wethouder? Behalve in 1995, toen hij een boete kreeg van 750 gulden en twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf wegens verboden wapenbezit (naar verluidt ging het om een antiek geweer), is Geerts nooit strafrechtelijk veroordeeld. De gemeente Amsterdam deed jarenlang goede zaken met hem hetgeen tot gevolg had dat de seksbaas kon uitgroeien tot een grote speler op de Wallen.

In 2006 wordt plotseling de Wet Bibob in stelling gebracht tegen ‘Dikke Charles’. Met deze wet, die daarvoor nauwelijks werd toegepast, hoeft de gemeente niets te bewijzen maar slechts aannemelijk te maken dat iemand betrokken is (geweest) bij criminele activiteiten om de bedrijven van die persoon te kunnen sluiten. Bij Geerts lukte dat niet. Sterker nog, nadat de rechter in januari 2007 een snelle sluiting verbood, durfde de gemeente niet eens meer verder te procederen. Zo fout, crimineel of criminogeen is Geerts blijkbaar niet.

‘Fout mens’ 
De gemeente besloot toen maar de prostitutiepanden van Geerts te kopen en schoof hiervoor NV Stadsgoed naar voren waar de PvdA’er Felix Rottenberg als een soort denktank fungeert. De rol van Rottenberg bij de aankoop van de sekspanden staat beschreven in het nieuwe boekje van Asscher. Met de overname van de 18 panden van Geerts in september 2007 was 25 miljoen euro gemoeid waarbij de gemeente met 15 miljoen aan financiële ondersteuning ‘een dikke financiële vinger in de pap’ had.

Burgemeester Cohen en wethouder Asscher suggereerden dat Geerts met deze deal geheel van de Wallen zou zijn verdwenen, maar niets bleek minder waar. Het NRC ontdekte een jaar later dat de seksbaas nog steeds 11 panden in het wallengebied waarin diverse seksondernemingen zijn gevestigd. Tevens financiert de seksbaas een raamexploitant op de Wallen. Maar dat alles maakt van Charles Geerts nog geen ‘fout mens’ zoals wethouder Asscher in de Telegraaf stelt.

4 gedachten over “PvdA-wethouder opnieuw aangeklaagd

 1. Deze PvdA regent waant zich zo machtig dat hij meent medeburgers ongestraft te kunnen beledigen.
  Deze meneer vergeet echter dat er 3 Maart a.s. verkiezingen worden gehouden.
  Volgens het gemeentelijk onderzoeksbureau O & S zal de PvdA van 20 naar 10 zetels terugzakken.
  Dat hebben de PvdA coryfeeën Asscher en Cohen dan toch mooi voor elkaar gekregen.
  Iedere zichzelf respecterende politicus zal na zo’n extreme afstraffing opstappen.
  Eens kijken of deze heren ook ballen hebben of dat zij alleen maar aan de macht verslaafd zijn.

 2. De wethouder is niet in de positie om te oordelen of iemand een fout mens is. Dat oordeel is niet aan hem. Hij moet zich schamen. Het lachen zal hem vergaan als hij zich voor zijn uitspraken moet verantwoorden. Hopelijk gebeurt dat nu wel.

 3. die officier van justitie die asscher schreef dat hij geerts rustig een crimineel mag noemen is fouter dan asscher en geerts bij elkaar. meteen uit zijn ambt zetten deze idioot en voor straf een jaar lang alle peeskamers op de wallen laten schoonmaken

Reacties zijn gesloten.