Wallen niet in handen van onderwereld (1)

Regelmatig schilderen burgemeester Cohen (PvdA) en wethouder Asscher (PvdA) het Wallengebied in de media af alsof het een soort Johannesburg zou zijn, waar criminelen de dienst uitmaken. Op deze wijze is getracht draagvlak te creëren voor het coalitieplan 1012, zo heeft recent onderzoek van de Universiteit van Amsterdam aangetoond. Dergelijke manipulatie is afkeurenswaardig. Het politieapparaat is verantwoordelijk voor de opsporing van strafbare feiten, ook als deze worden gepleegd in de rosse buurt. In tegenstelling tot hetgeen de bestuurders met hun uitspraken suggereren, heeft de politie de zaken op de Wallen goed onder controle. De boodschap van Lodewijk Asscher dat de maffia de dienst uitmaakt op de Wallen is pertinent onjuist. Deze verdraaiing van de feiten is bovendien slecht voor het ondernemersklimaat in de buurt. Niet goed voor de omzet en ook niet goed voor de positie van Amsterdam als toeristenstad. Naar aanleiding van een klacht hierover bij de gemeentelijke ombudsman, stelt deze in het Parool van 11 juni dat ondernemers niet zo moeten zeuren over de gemeente. ‘Bedrijven in 1012 mogen crimineel worden genoemd’, vindt de ombudsman.

Open brief
In een open brief aan Stadsdeel Centrum heb ik samen met Wallenondernemers Jan Broers (hoteleigenaar en raamexploitant) en Jan Otten (eigenaar Casa Rosso, Bananenbar en Erotisch Museum) de bestuurders rechtstreeks opgeroepen te stoppen met het criminaliseren van onze buurt.

NV Wallen
In Het Parool van 28 mei jl. las ik over een voorstel van de VVD om een NV Wallen op te richten om daarmee crimineel vastgoed in het Wallengebied te bestrijden. Met dit gezamenlijke project van overheid, vastgoedbezitters en financiële partijen moeten panden worden onttrokken aan het criminele circuit. Het voorstel werd gesteund door de Partij van de Arbeid, die als bedenker van deze werkwijze geldt.
Het Parool verwees enthousiast naar de NV Zeedijk, alsof de situatie op de Zeedijk die destijds heeft geleid tot de oprichting van NV Zeedijk dezelfde is als die in het Wallengebied anno 2009.

Wallen weer in negatief daglicht
Het VVD-voorstel zorgde ervoor dat de Wallen voor de zoveelste keer in een negatief daglicht werden geplaatst in de media. Refererend aan het NV Wallen-plan schreven de kranten de volgende dag over ‘het criminele vastgoed op de Wallen’. Dat klinkt inmiddels al zo vertrouwd dat niet eens meer wordt getwijfeld aan het waarheidsgehalte van de veronderstelling dat vastgoed op de Wallen in handen van criminelen zou zijn. Dat is er door de jaren heen, met name door de parlementaire enquêtecommissie Van Traa, goed ingepeperd bij de burgers: criminelen hebben miljoenen geïnvesteerd op de Wallen en maken er de dienst uit. De overheid heeft niets te vertellen.

Asscher: “De maffia d’r uit!”
In februari 2008 vertelde PvdA-wethouder Asscher bij Pauw & Witteman aan het Nederlandse publiek over de Wallen: “Het is gewoon een gebied waar nu de verkeerde mensen, het geboefte de baas is. Dat kun je niet accepteren, dat kan niet meer in het Amsterdam van nu.
In maart 2008 riep Asscher op AT-5: “De maffia d’r uit!” als het doel dat voor ogen moet worden gehouden, ook al duurt het misschien 10 jaar voordat het is gelukt.

Cohen: “Onderwereldfiguren zijn de baas op de Wallen”
Ook burgemeester Cohen heeft zich niet onbetuigd gelaten bij het criminaliseren van de buurt. “Onderwereldfiguren zijn de baas op de Wallen”, stelt de burgemeester op 8 december 2008 in Trouw. In het rapport ‘Macht op de Wallen’ constateerden studenten politicologie van de Universiteit van Amsterdam dat het gemeentebestuur op deze wijze de media manipuleert.

De feiten
Hoe komt de VVD erbij dat de panden die zij door NV Wallen wil laten opkopen werkelijk van criminaliteit afkomstig zijn? Waar haalt de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie die onzin vandaan? Of gelden de achterhaalde veronderstellingen van 10 jaar geleden nog steeds als uitgangspunt?

Zo klonken de alarmerende verhalen van PvdA-Wallenmanager Freek Salm eind jaren negentig:

Miljoenen gewit op de Wallen 
‘Criminele organisaties hebben de afgelopen jaren voor 150 tot 200 miljoen gulden geïnvesteerd op de Wallen. Ze kopen onroerend goed op om zwart geld wit te wassen.’
(Het Parool d.d. 15-10-1999)

Wallen ‘vuilnisvat’ van de samenleving
‘Criminelen hebben de afgelopen jaren 150 tot 200 miljoen gulden geïnvesteerd in de Amsterdamse Wallen. Zij kochten vele tientallen panden, winkels en horecabedrijven op voor criminele activiteiten en het witwassen van zwart geld. Ook worden 450 woningen die eigenlijk bedoeld zijn voor Amsterdammers met een laag inkomen door criminelen geconfisqueerd. In de woningen zitten vele honderden illegalen, bordelen en opslagruimtes voor bedrijven.’
(De Telegraaf d.d. 15-10-1999)

Onderwereldfiguren zoals ‘de Hakkelaar, Charles Z, en belastingfraudeur U.’ zouden volgens Salm, zelfs vanuit de gevangenis, miljoenen in de opkoop van panden op de Wallen hebben gepompt. Salm kon die speculaties alleen niet onderbouwen met feiten. Dit zal ongetwijfeld de reden zijn geweest waarom er na Citypeak (het onderzoek van 1994 tot 1998 o.l.v. Fred Teeven naar investeringen van Heineken-ontvoerders) geen omvangrijk witwasonderzoek meer is verricht op de Wallen.

Wet Bibob
Om twijfelachtige ondernemers toch een voet dwars te kunnen zetten, bedacht Salm samen met andere PvdA-ers de Wet Bibob. Met deze wet kunnen vergunningen worden geweigerd op grond van vermoedens, dus zonder dat bij de aanvrager van een vergunning strafbare feiten vastgesteld hoeven te worden. Het stadsbestuur maakt momenteel dankbaar gebruikt van die mogelijkheid. Ik heb nog steeds geen vergunning voor mijn speelhallen voor de periode 2007 t/m 2009 terwijl ik in oktober van dit jaar alweer een nieuwe vergunningaanvraag moet indienen voor 2010 t/m 2012.

6 gedachten over “Wallen niet in handen van onderwereld (1)

 1. Ach meneer Katee. De heer Salm had medio 2000 gokschulden in de tijd dat hij wallen manager was. Hij had vervolgens geld geleend bij een Amsterdams bedrijf en in het overleg tussen de burgemeester,”Wethouder Dales”,”Leo de Wit”,”Frits van Stralen” en een memo aan de voorganger van Harm Brouwer heeft de gemeente dat geld terug betaalt. U heeft geen enkel idee dat sommige ambtenaren net zo fout overkomen als ze u verwijten. Geeft u deze informatie maar eens even aan iemand ter controle. Overigens is Freek Salm geen verkeerde man maar hij was helaas voor hem volledig in de fout gegaan. De overheidsbekleders en justitiële medewerkers waren hier volkomen van op de hoogte.U strijdt met een vijand die vanuit haar macht onaantastbaar lijkt. De heer Cohen en huidige burgemeester van Amsterdam heeft financiële banden met de Antwerpse omstreden diamanten familie “Moeller” en die zijn zo een beetje de voormalige vijand één van de Antwerpse fiscale justitie. Leo de Wit gaat op de Antillen wonen en heeft meer geld dan u en ik. “Frits van Straelen” is de beschermer van Pedofiel Joris D. En Jan van Looyen is een frequent bezoeker van een Amsterdamse Transsexueel! Dus de rottigheid vind haar oorsprong bij dit soort lui.

 2. @ het kleine hele grote boek

  De geruchten over de gokschulden van Freek Salm ken ik. Feit is dat zijn baan als ‘hulpsheriff van de Wallen’, ondanks aanbevelingen van het onderzoeksbureau AEF, niet werd verlengd. Het AEF had in haar rapport geschreven: ‘De kennis bij Salm is gebaseerd op persoonlijke netwerken. De informele slagkracht is daardoor groot. In dit stadium is de aanpak slecht overdraagbaar.’ Met andere woorden: Salm had zichzelf onmisbaar gemaakt. Althans dat dacht hij, maar het college van burgemeester en wethouders wees de aanbeveling van AEF af! Exit Freek Salm. Naar aanleiding hiervan waarschuwde het Parool op 22 oktober 1999: ‘Zonder hulpsheriff vrij spel voor Urka’s’. Flauwekul natuurlijk.

  Ik heb Salm ooit 1x gesproken. Dit was eind 1999 tijdens een vergadering over de Molensteeg in het Bureau Warmoesstraat. Een man met een rijke fantasie. Geen wonder, hij verzamelde stripverhalen.

 3. Nog even een leuke uitsmijter voor u meneer Katee. De NV Zeedijk is opgericht en geleid door de heer Jack Cohen. Deze meneer is ook degene geweest die de graansilo in Amsterdam heeft ontwikkeld. U weet misschien wel dat daar die schandalen hebben plaats gevonden met de zogenaamde uitlotingen. Een bekende officier van justitie, Frits.van S. die nog al eens genoemd wordt op dit medium is daar vanaf het begin woonachtig geweest. Wat een geluk kan iemand hebben met uitlotingen nietwaar? Oh ja en 100 meter van hem woont Ovj Michiel Zwinkels. Wat een toeval allemaal hè?

 4. @ Het steeds groter wordende kleine boek

  Is die meneer Jack Cohen niet ooit voorgedragen als Amsterdammer van het jaar? Niet alleen de toewijzing van woningen in de voormalige graansilo verliep niet transparant. Ook bij de NV Zeedijk van meneer Cohen was van alles mis met de subsidieverstrekking. De ontdekte fraude leidde echter niet tot een onderzoek naar de superieuren van de frauderende ambtenaar. Behandelend officier van justitie in deze kwestie was Plooij. Deze liet een diepgaand onderzoek achterwege, terwijl uit de afgelegde verklaringen bleek dat de oncontroleerbare procedure om subsidie toe te kennen nota bene door de afdeling Economische Zaken van de gemeente was bedacht. Zo kon corruptie bij de leidinggevenden van de geslachtofferde ambtenaar onder de pet worden gehouden.

 5. IS DEZE FRAUDE ECHT DOOR PLOOY ALS OFFICIER BEHANDELD???????? ALS DAT ZO IS HEBBEN WE HIER EEN SCHANDAAL VAN WAT-HEB-IK-JOU-DAAR. ALS DE JOURNALISTEN DIT NU NIET GAAN UITZOEKEN, EET IK EEN KAMEEL OP.

 6. @ Het kleine hele grote boek

  Plooij zat op deze fraudezaak waarin ook Hans Gerson (PvdA) een rol speelde. Deze was destijds directeur van het grondbedrijf. Thans is hij wethouder en verantwoordelijk voor de Noord/Zuid lijn.

  Als ik u was zou ik alvast op zoek gaan naar een mooie kameel want de onafhankelijke journalistiek legt het tegenwoordig af tegen de professionele persafdelingen van de overheid. Deze communicatiemedewerkers weten het nieuws steeds beter te bespelen, stelt de commissie Brinkman op 23 juni. Dit zagen we ook bij het Wallen project. Journalisten zijn hier blijkbaar niet tegen opgewassen, missen de gedrevenheid of zijn gewoon te lui.

Reacties zijn gesloten.