Criminogeen

Eindelijk is aan prostituees zelf gevraagd wat ze vinden van de gemeentelijke aanpak van hun werkgebied waarbij een groot aantal werkplekken moeten verdwijnen. Niet de gemeente of een van de gevestigde politieke partijen, maar Amsterdam Sociaal nam het initiatief een enquête te houden onder prostituees. Amsterdam Sociaal is een van de nieuwe partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart a.s.. Van Het Parool en van andere media kreeg Amsterdam Sociaal nauwelijks een podium om haar standpunten uit te dragen tot een publicatie over het onderzoek verscheen in de krant en op AT-5.

De dames blijken massaal tegen de Wallenaanpak te zijn zo lieten zij weten aan studenten van de Universiteit van Amsterdam die het onderzoek uitvoerden. Die uitkomst was te verwachten, zegt Metje Blaak van belangenvereniging ‘De Rode Draad’, aan wie het rapport werd aangeboden.

Spookverhalen
Docent politicologie en sociologie aan de Universiteit van Amsterdam Laurens Buijs stelt in het voorwoord dat de politieke discussie over de prostitutie in Amsterdam wordt gedomineerd door spookverhalen: “Ongefundeerde en onrealistisch sombere uitspraken als dat het aantal onvrijwillige sekswerkers in de hoofdstad “in de duizenden” loopt en dat een nette vergunde raamsector een “illusie” is, voeren de boventoon. Het Amsterdamse College van B&W onderneemt geen enkele actie om dergelijke spookverhalen uit de wereld te helpen. Integendeel, zij gooit olie op het vuur door de gehele Amsterdamse prostitutiesector in beleidsstukken en in de media weg te zetten als ‘criminogeen’, waardoor de gruwelijkheden van het criminele Turkse netwerk onterecht ook de vele Wallenondernemers die zich wel aan alle regels houden besmetten. Het werk van de prostituees wordt keer op keer weggezet als ‘economisch laagwaardig’. Regelmatig stellen politici dat de stad beter af is als de vrouwen achter de ramen zijn vervangen voor luxe sushirestaurants en hippe modeateliers.”

Hardnekkige geruchten
Niet alleen over prostitutie verkondigt de gemeente spookverhalen maar ook als het gaat over criminaliteit in het algemeen, crimineel vastgoed en veronderstelde maffia op de Wallen. Een oproep aan bestuurders om de aanwezigheid van maffia te onderbouwen met feiten wordt genegeerd. Bestuurders hebben de mond vol over witwaspraktijken in de rosse buurt maar kunnen geen voorbeelden noemen van strafrechtelijk vastgestelde witwasfeiten op de Wallen. Gemeentelijke rapporten als ‘Grenzen aan de handhaving’ (2007) en ‘Hart van Amsterdam’ (2008) spreken van een criminogene infrastructuur en diep gewortelde criminaliteit in het Wallengebied maar concreter dan ‘fenomenen waar moeilijk een vinger achter te krijgen is’ en ‘hardnekkige geruchten’ worden de rapporten niet.

Criminogeen
Onafhankelijk van de gemeente wordt ook wel eens onderzoek verricht naar de fenomenen uit bovengenoemde rapportages. Dan zie je hele andere uitkomsten. Zo hebben wetenschappers van de Vrije Universiteit in 2008 de ‘criminogene’ buurten van Amsterdam in kaart gebracht. De top 5 van meest criminogene buurten van Amsterdam bestond uit Bijlmer centrum (+71% boven het Amsterdamse gemiddelde), Overtoomse veld (+71%), De Kolenkitbuurt (+61%), Bijlmer oost (+58%) en Geuzenveld (+51%).
Een uitkomst die je kunt verwachten als je dagelijks de krant openslaat. Ergens onderaan de lijst treffen we op de 60-ste plaats: ‘Burgwallen, Oude Zijde’ oftewel het wallengebied met een criminaliteitsdreiging van 32% onder het Amsterdamse gemiddelde. Ook dat is geen verrassing voor degenen die de rosse buurt echt kennen.

‘Aan de slag’
Deze ‘weerkaart van de criminaliteit’ moest volgens onderzoeksleider professor Hans Boutellier een richtsnoer worden voor het veiligheidsbeleid van de stad, thans een belangrijk thema bij de gemeenteraadsverkiezingen.
Burgemeester Cohen was enthousiast en riep dat de stadsdelen meteen ‘aan de slag moesten’ met de conclusies van het onderzoek. Maar over de lage ‘criminogene’ klassering van de rosse buurt hield hij wijselijk zijn mond. Dat de Wallen volgens een onafhankelijk onderzoek een van de minst criminogene gebieden is van Amsterdam, kon beter niet aan de grote klok worden gehangen want dit was in tegenspraak met de opgeklopte verhalen en de miljoenenverslindende plannen van zijn partijgenoot Lodewijk Asscher.

6 gedachten over “Criminogeen

 1. Toch goed dat zo’n rapport vlak voor de GR naar buiten komt.
  Wederom worden Asscher en Cohen ontmaskert als leugenaars.
  Het kan niet anders of deze “heren” hebben een geheime agenda, waar het bevoordelen van bevriende PvdA ondernemers een rol gaat spelen.
  Meneer Hermanides wil natuurlijk dolgraag weer wat te duur gekochte pandjes voor een zacht prijsje overnemen.
  Wordt het niet eens tijd dat het er een onafhankelijk onderzoek komt naar het doen en laten van B&W inzake het Wallenbeleid nu steeds duidelijker wordt dat de Amsterdamse burger een vals beeld wordt voorgespiegeld.

 2. Het valt mij op dat de buurten met de hoogste misdaadcijfers ook de buurten zijn waar de PvdA de meeste stemmen bij de Gemeenteraadsverkiezingen van 2006 heeft gehaald.
  Is dit puur toeval of zou er een verband kunnen zijn tussen misdaad en het stemmen op de PvdA?.

 3. Echte amsterdammers zijn het gemanipuleer en de leugens van de PVDA zat en stemmen al lang niet meer op die partij. De PVDA moet het vooral hebben van allochtonen die door die slimme meneer ascher in hun eigen taal zijn aangesproken en overgehaald om op de partij te stemmen.

  Het zijn allochtonen die van de PVDA weer de grootste partij van amsterdam gaan maken zodat de linkse rakkers weer door kunnen met uitgeven van het geld van de burgers aan de geldverslindende projecten als de noord/zuidlijn,het opkopen van panden op de wallen enzovoorts enzovoorts.

Reacties zijn gesloten.