ABN AMRO niet betrokken bij bod op speelhallen

In het verleden zou de ABN-AMRO Bank betrokken zijn geweest bij een uitzonderlijk hoog bod op de speelhallen Molensteeg en Buddy Buddy op de Amsterdamse Wallen. Althans, dat beweerde vastgoedhandelaar Willem Endstra tijdens de roemruchte achterbankgesprekken. Endstra, destijds mede-eigenaar van de hallen, vertelde de CIE het volgende hierover:

“Mannen uit Den Haag van de ABN AMRO die in de gokkasten zitten die hadden een bod gedaan van een miljoen of acht hoger”.

Geen onderzoek naar bieding
Als directeur en mede-eigenaar van de speelautomatenhallen was mij niets bekend van zo’n bod of contacten van Endstra met derden hierover. Het verhaal van de bieding ‘van een miljoen of acht hoger’ leek de Nationale Recherche eveneens ongeloofwaardig want blijkens het strafdossier is geen verificatieonderzoek verricht naar die uitlating van Endstra. Er is geen bieding gevonden tussen de inbeslaggenomen administratie en digitaal opgeslagen informatie afkomstig van het kantoor van Endstra. Geen enkele correspondentie met ‘mannen van de ABN-AMRO’ hierover. Niets.

Bovendien is het een feit van algemene bekendheid dat reguliere banken niet investeren op de Wallen vanwege de slechte naam die het gebied heeft. Banken waarmee Endstra zaken deed, waaronder ABN-AMRO, mochten juist niets weten van zijn zakelijke activiteiten op de Wallen. Zelfs zijn eigen broer Haico en zus Beatrix waren hier niet van op de hoogte, zo verklaarden zij later bij de recherche. Terwijl zij nota bene mede-aandeelhouders waren van de speelhallen en panden op de Wallen.

’16 miljoen euro’
In de Bibob-procedure die de gemeente in januari tegen mij is gestart wordt onder meer gesteld dat ik de speelhallen voor een veel te laag bedrag van Endstra zou hebben gekocht. De burgemeester verwijst als onderbouwing van zijn stelling naar een passage in een boek getiteld ‘De oorlog in de Amsterdamse Onderwereld’. De schrijvers van dit boek, twee misdaadverslaggevers van Het Parool, beweren hierin dat mannen van de ABN-AMRO ’16 miljoen euro’ voor de speelhallen hadden geboden en baseren dit op hun beurt weer op de hiervoor geciteerde uitspraak van Willem Endstra op de achterbank. ’16 miljoen euro’ hebben ze er zelf van gemaakt. Het zijn dezelfde journalisten die de processen-verbaal met de gesprekken van Endstra met de CIE in 2006 ineens van een ‘bron’ kregen aangereikt waarna zij dit snel in boekvorm uitbrachten.

Opheldering
Op 1 maart 2008 heb ik de bank in een aangetekend schrijven om opheldering gevraagd over de beweerde bieding. Afgelopen week stuurde ABN-AMRO eindelijk een reactie. De bank liet weten in de periode van 1999 tot 2006 inderdaad te hebben geïnvesteerd in de speelautomatenbranche maar nooit een bod te hebben gedaan op de genoemde speelhallen. Ook verklaarden zij geen contact te hebben gehad met Endstra noch met andere personen over een bieding. Endstra sprak op de achterbank dus niet de waarheid, wat geen verbazing wekt.

1 gedachte op “ABN AMRO niet betrokken bij bod op speelhallen

  1. Leuke website. Omdat ambtelijk Nederland samen met de nationale pers een beslissing hebben genomen dat alle zakenlijkheid wat men niet bij machte is te begrijpen fout moet zijn,geloof ik niet dat er een koersverandering gaat plaats vinden.Voorts is meer geld verdienen door een individu dan een gemiddeld individu iets wat maatschappelijk onverantwoord is.Deze afspraken zijn,zonder fysiek te zijn afgesproken een feit.Daar is niets tegen in te brengen.Voorts mag je ervan uitgaan Marcel dat jouw site door de overheid wordt mee bekeken. De situatie is enger dan men zich kan voorstellen.Ook integere rechters gaan hierin mee want het denkpatroon is er disciplinair ingeslepen door Donner cs.Mbt Job Cohen raad ik je aan eens uit te zoeken van wie hij in Antwerpen tijdens zijn staatssecretarisschap geld heeft ontvangen! succes

Reacties zijn gesloten.