ABN-AMRO niet betrokken bij bod op speelhallen

{1 Reactie}

In het verleden zou de ABN-AMRO Bank betrokken zijn geweest bij een uitzonderlijk hoog bod op de speelhallen Molensteeg en Buddy Buddy op de Amsterdamse Wallen. Althans dat beweerde vastgoedhandelaar Willem Endstra tijdens de roemruchte achterbankgesprekken. Endstra, destijds mede-eigenaar van de hallen, vertelde de CIE het volgende: “Mannen uit Den Haag van de ABN/AMRO die in de gokkasten zitten die hadden een bod gedaan van een miljoen of acht hoger”.

Geen onderzoek naar bieding
Als directeur en mede-eigenaar van de speelautomatenhallen was mij niets bekend van zo’n bod of contacten van Endstra met derden hierover. Het verhaal van de bieding ‘van een miljoen of acht hoger’ leek de Nationale Recherche ook ongeloofwaardig want blijkens het strafdossier is er geen onderzoek naar gedaan. Er is nooit een bieding gevonden tussen de in beslaggenomen administratie en digitaal opgeslagen informatie afkomstig van het kantoor van Endstra. Geen correspondentie, ook niet in computerbestanden. Bovendien is het een feit van algemene bekendheid dat reguliere banken niet investeren op de Wallen vanwege de slechte naam die het gebied heeft. Banken waarmee Endstra zaken deed, zoals ABN-AMRO, mochten juist niets weten van zijn zakelijke activiteiten op de Wallen. Zelfs zijn eigen broer Haico en zus Beatrix waren hiervan niet op de hoogte verklaarden zij later bij de recherche. En broer en zus waren nota bene mede-aandeelhouders van de speelhallen en wallenpanden.

’16 miljoen euro’
In de Bibob-procedure die de gemeente tegen mij is gestart wordt onder meer gesteld dat ik de speelhallen voor een veel te laag bedrag van Endstra zou hebben gekocht. Dit concludeert de burgemeester op grond van een passage in een boek getiteld ‘De oorlog in de Amsterdamse Onderwereld’. De schrijvers van dit boek, twee misdaadverslaggevers van Het Parool, suggereren hierin dat mannen van de ABN-AMRO ’16 miljoen euro’ voor de speelhallen hadden geboden en baseren dit op uitspraken van Willem Endstra op de achterbank. De  gesprekken van Endstra met de CIE kregen de journalisten in 2006 ineens aangereikt waarna zij dit ogenblikkelijk in boekvorm uitbrachten.

Opheldering
Ik heb de bank op 1 maart 2008 in een aangetekend schrijven maar eens om opheldering gevraagd. Afgelopen week stuurde ABN-AMRO eindelijk een reactie. De bank liet weten in de periode van 1999 tot 2006 inderdaad in de speelautomatenbranche te hebben geinvesteerd, maar nooit een bod te hebben gedaan op de genoemde speelhallen. Ook verklaarden zij geen contact te hebben gehad met Endstra noch met andere personen over een bieding. Endstra sprak op de achterbank dus niet de waarheid.

1 Reactie…

  1. Leuke website. Omdat ambtelijk Nederland samen met de nationale pers een beslissing hebben genomen dat alle zakenlijkheid wat men niet bij machte is te begrijpen fout moet zijn,geloof ik niet dat er een koersverandering gaat plaats vinden.Voorts is meer geld verdienen door een individu dan een gemiddeld individu iets wat maatschappelijk onverantwoord is.Deze afspraken zijn,zonder fysiek te zijn afgesproken een feit.Daar is niets tegen in te brengen.Voorts mag je ervan uitgaan Marcel dat jouw site door de overheid wordt mee bekeken. De situatie is enger dan men zich kan voorstellen.Ook integere rechters gaan hierin mee want het denkpatroon is er disciplinair ingeslepen door Donner cs.Mbt Job Cohen raad ik je aan eens uit te zoeken van wie hij in Antwerpen tijdens zijn staatssecretarisschap geld heeft ontvangen! succes